Verhalen van de kinderen

Stichting Sûrplus Oekraïne

Ik heet Sveta en het gaat niet slecht met mij. Ik word goed behandeld door mijn opa en oma Dankzij jullie hulp loop ik er netjes bij. Na de dood van mijn dierbare moeder werd ik door andere kinderen uitgelachen. Maar nu is dat verleden tijd. Iedereen respecteert mij op school en ik luister goed. Oma helpt mij met alles wat zij kan; het is niet veel, net genoeg om eten te kopen. Bedankt voor jullie hulp. Met respect, Oksane.

Van ganser harte wil ik jullie bedanken voor jullie hulp, die wij ontvangen. Door deze hulp is ons leven verbeterd en wij zijn heel blij. Ik en mijn broer hopen dat jullie soms aan ons denken. Wij, op onze beurt, doen ons best en onze moeder te helpen. Zij rekent op ons. Wij hebben genoeg geld voor: schriften, kleding en voeding. Bedankt voor alles. Fam Balega.

Een brief van ganser harte. Ik wil deze brief schrijven om een levensverhaal te vertellen. Het leven is niet altijd makkelijk, geeft vreugde en verdriet, gerechtigheid en oneerlijkheid. Het is ook gebeurd met deze twee kleine kinderen. Eerst heeft hun moeder hen zonder enige reden verlaten en is hun vader alleen achter gebleven. De enige ziel die zich over hen ontfermde. Het menselijk hart kan veel hebben, maar er zijn grenzen. Daarna is de vader overleden en de twee kinderen zijn bij een tante terechtgekomen. We weten allemaal dat het niet makkelijk is om twee kleine kinderen in deze tijd groot te brengen. Maar een goede ziel en het geloof helpt. Zo als een spreekwoord zegt: “’De wereld is niet zonder goede mensen”. Er zijn er niet veel, maar af en toe kom je ze tegen. Zo kwamen deze kinderen op uw pad en hebben ze de hulp aangeboden gekregen die ze nodig hebben. Natuurlijk is het leven van deze kinderen hierdoor verbeterd. Nu kan er voorzien worden in de basisbehoeften, zij kunnen naar school gaan en genieten van het leven, net als hun vrienden en vriendinnen die wel ouders hebben. Ik wil namens deze twee kinderen jullie van ganser harte bedanken, mensen die ons niet kennen en toch niet onverschillig zijn gebleven voor andere mensen hun verdriet. Uiteraard, kan niemand je ouders vervangen, maar toch kan je er soms voor zorgen dat kinderen kunnen lachen en blij zijn ondanks hun moeilijk lot. Bedankt, Maria (namens Vasil en Oksana)

Mijn vader en mijn moeder zijn in hetzelfde jaar overleden (2002). Zo was het noodlot dat ik een wees werd. Ik ben gebleven bij mijn 78 jarige zieke oma. Om mij te helpen heeft mijn peetmoeder mij aangeboden dat ik bij haar kon wonen. Al daar heb ik hulp gekregen van meneer Gerhardt (Slavic), die vroeg of ik hulp nodig had. Ik zei van wel. Na een tijdje begon ik hulp te ontvangen vanuit Nederland. Zij hebben mij verteld dat jullie Stichting weeskinderen helpt in de Oekraïne. Van dat bedrag dat ik krijg, zet ik een gedeelte opzij voor mijn toekomstige studie. Voor de rest koop ik het hoognodige. Ik wil mijn weldoeners bedanken uit Nederland. Laat God hen besparen voor allerlei problemen. Ik bid dagelijks voor hen en bedank voor hun medeleven en vriendelijkheid. Met respect en dankbaarheid, Vasilj Savko

Wij wonen in de Oekraïne. Er zijn veel andere landen. Maar ik vind Nederland het leukst. Daar wonen mensen die bij ons komen en ons helpen. Zij regelen gas voor ons om ons huis te verwarmen. En nu zijn zij bezig met het water. Ook hebben ze een kapsalon voor ons gemaakt. En voor onze moeder een tondeuse gekocht om mensen te kappen. Nederland is een goed land. Mijsarom Denys.

En een bericht van zijn tweelingzus Nederland is een land dat wij nooit gezien hebben maar wij zijn zeker dat van dat goede mensen wonen, die ons helpen. Zij hebben een bad voor ons gekocht, een stofzuiger, een oven, en zij hebben zelf een kleine kapsalon gemaakt. Nederlanders zijn goede mensen. Mijsarom Marta.

Goede dag, beste mensen, Namens mijn kleine zusjes Tania en Marjanna wil ik jullie voor je goedendaden bedanken. Na de dood van mijn vader hadden wij het moeilijk. Wij hadden veel schulden bij de dokter en de begrafenisonderneming. Van dat kleine staatspensioentje dat we hadden konden we alleen brood en boter maar geen beleg kopen. Wij hadden ook geen geld voor kleding. Mijn moeder werkt in de zomermaanden in Hongarije. In de wintertijd is het moeilijk om alles te kunnen betalen, zoals: gas, elektriciteit en kleding. Ik ben jullie heel dankbaar voor hetgeen jullie met ons delen. Dankzij jullie hulp kunnen wij een klein beetje leven als andere kinderen, die nog ouders hebben. Geld kan je ouders nooit vervangen maar sowieso heel erg bedankt voor jullie hulp, God geeft aan jullie veel gezondheid, bespaart jullie elk verlies en laat alleen tranen in jullie ogen komen van vreugde. Met dankbaarheid en respect, Nataliya, Tankja en Marianka Dorchincj.

Goede dag, Ik, Daina, wil jullie ten eerste bedanken voor jullie zorgen. Ik ben dankbaar voor jullie materiële hulp. Ik wens jullie geluk, gezondheid, vele jaren en positief blijven. Ik woon bij mijn oude opa en oma, die vaak ziek zijn. Ik ben 16, ben bijna afgestudeerd. Na mijn middelbare school wil ik verder gaan leren. Maar ik heb nog niet besloten welke richting. Het gaat mij goed, alleen heb ik af en toe last van pijn in mijn gewrichten in de benen en de armen. Ik hoop dat het overgaat. Josip wenst jullie en jullie families veel gezondheid en geluk. Wij vergeten jullie niet. 1000 zoenen. Tot ziens. Pasylj Diana en Josip.